Különbségek a finomított és finomítatlan shea vaj között

shea vaj

A shea vaj napjaink kedvelt bőrápoló terméke. Mivel teljesen károsanyag mentes, használhatják babák és érzékeny bőrűek is arcon, vagy akár teljes testen. Magas E-vitamin és béta-karotin tartalmának köszönhetően bőrpuhító és regeneráló hatása ismert, illetve hatékony az ekcéma és pikkelysömör kezelésében is. Értékes tulajdonsága még a shea vajnak, hogy minőségét hosszú ideig, lényegében évekig megőrzi, avasodásra nem hajlamos.

Fontos tudnunk, hogy a shea vajat többféle eljárással készítik. A tradicionális, vegyszermentes (finomítatlan) módszer eredményekén létrejött shea vaj színe többnyire fehér, de előfordulhat sárgás vagy zöldbe hajló árnyalatban is. Jellegzetes illata a gyártás során megmarad, sőt ezzel az eljárással minden jellegzetességét és jó tulajdonságát megőrzi, mivel 100%-os tisztaságú marad, semmilyen vegyszerrel nem érintkezik.

A finomított, feldolgozott készítési módja abban különbözik a finomítatlantól, hogy ebben az esetben a szerkezetét megváltoztatják, természetes színét és illatát kivonják, majd a finomítást követően fehérítik, illatosítják, végül felfőzik. A folyamat végére sajnos jótékony hatásainak jelentős részét is elveszíti.

Mivel természetes állapotában is rendkívül hosszan eláll, a finomítási eljárás a shea vaj esetében nem indokolt, sőt lényegében értelmetlen. Egyetlen előnye akkor tapasztalható, ha valakit a természetes illata zavar. Ebben az esetben viszont hozzáadható valamilyen illatos illóolaj, amellyel ráadásul jótékony hatásait is fokozhatjuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük