Mire tanítja a gyerekeket a játszótér?

Mire tanítja a gyerekeket a játszótér?

Bár valóban klisésen hangzik, ám a játék nagyon fontos a gyerekek számára. A csecsemők és a kisgyermekek a játékon keresztül fedezik fel a körülöttük levő világot és ez segít nekik meg is érteni azt , miközben kommunikálnak, képzelődnek és alkotnak.

Ennek a megvalósítására a játszótér az egyik legjobb helyszín, ahol megtörténhet a játszás közben a megfelelő fejldődés a gyerekek agyában, fizikai testében és lelkében. Legyen szó tömbök egymásra rakásáról az univerzum fizikai tulajdonságainak felfedezésére, vagy egyszerűen csak barátkozásról, a játszótér célja a felfedezés, az értékelés, a gyakorlás és persze a szórakozás.

Ahhoz, hogy a gyerekeket játékra ösztönözze az agy érdekesen működik, hiszen egy nagy adag pozitív hormononnal jutalmazza őket, mint például az endorfin, a dopamin és az adrenalin. Az eredmény pedig gyakran boldogság, öröm, energikus és hangos viselkedés, amit sajnos nem mindig élveznek kellően azok a felnőttek, akik didaktikai eredményeket keresnek a beavatkozásokhoz. Pedig éppen ez a játszótéri rendetlenség, vagy pozitív káosz jelenti az erősségét.

A gyerekek játszótéri játékának az értékelése azt jelenti, hogy valóban bízunk abban, hogy az emberi agynak megvannak a saját nagyszerű folyamatai és a fejlődési üteme. A gyermekek figyelmes megfigyelése a játék közben és a gyermek jelzéseinek követése kiváló kiinduló pont, ahonnan minden pedagógusnak vagy gondozónak ki kellene indulnia, ha azt szeretné, hogy a gyermek gyorsan és egyszerűen megtanuljon valamit.

Ez garantálja, hogy a gyermek nem veszíti el a tanulás szeretetét, ami az egyik legnagyobb bűn, amelyet sok oktatási rendszer elkövethet, ebben pedig nagy segítséget jelenthet a játszótér.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.