Mit kell tenni, hogy ne legyen aggasztó az adóellenőrzés?

adóellenőrzés, öltönyös férfi

Ha berendelik egy adóellenőrzésre, akkor hirtelen arra a tíz doboznyi iratra gondolhat, amelyet a járvány miatti zárlat idején a ház takarítása közben feldarabolt. Azonban, ha felhívja a nemzeti adóhivatalt, hasznos lehet tudni, hogy milyen nyilvántartásokat kell megőrizni, és mennyi ideig.

Ha levelet kapott az adóhivataltól, amely egy adóellenőrzésről értesíti, nincs ezzel egyedül. Számos oka lehet annak, hogy Önt kiválasztották ki erre. Lehetséges, hogy a hozama egy statisztikai lemorzsolódásban jelentkezett, és nem keresnek mást, mint egy reprezentatív véletlenszerű mintát. Valamint, ha a bevallása tranzakción keresztül vagy más módon kapcsolódik más adózóhoz, akkor bevonásra kerülhet. Ha szabálytalanság vagy téves információ volt a bevallásában, akkor a bevallása is megjelölésre kerülhetett, így pedig indokolt lehet az adóellenőrzés.

A COVID-járvány idején kevesebb ember és vállalkozás ment át viszont az adóellenőrzés folyamatán. Az ellenőrzések száma még ma is valószínűleg kevés, bár a járvány kezdete óta valószínű megsűrűsödött ezek száma. A múltban a polgári adóellenőrzés személyesen és postai úton történt. 2020 folyamán számos regionális irodát viszont bezártak. Lehet, hogy a számok felgyorsultak, de jó esély van rá, hogy a legtöbb ellenőrzést levelezési vizsgálattal hajtják majd végre a jövőben. Ez azt jelenti, hogy a dokumentációt el kell küldenie az adóhivatalnak felülvizsgálatra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük