A villanymotorok szerkezete és felhasználási módjai

A villanymotorok szerkezete és felhasználási módjai

Nem is mindig vagyunk tisztában azzal, hogy a hétköznapi életünk kényelmét milyen technikai fejlesztések tették lehetővé. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy hány ember tudja, hogy egy érintőképernyős mobiltelefon hogyan működik? Ki érti azt, hogy egy nagyon vékony MacBook hogyan képes olyan kapacitásra, hogy 4K videókat vágjon és szerkesszen, hogyan lehet, hogy egy mikrochip olyan sok adatot tud hordozni és hogyan működik az internet, ami lényegében hullámokon keresztül juttatja el hozzánk a világ minden tudását?

Ezek a kérdések jóval elvontabbak, mint az, hogy hogyan működik a villanymotor, mely lényegében pusztán 10. osztályos csak fizika tantárgy. Márpedig ez a téma is ismeretlen a legtöbb ember számára, pedig minden bizonnyal találkoztak már a villanymotor különféle fajtáival, ha a fizika órán nem is figyeltek, de egy iparterületen tuti láttak már ilyen eszközt, vagy ilyen eszköz által hajtott járművet, gépet.

A villanymotorokat és a működésüket nem a világ legbonyolultabb dolga tegát, ha egy alap verzióját vesszük, akkor még otthonunkban is megtalálhatjuk azokat az alkatrészeket, melyekkel előállítható egy ilyen motor, mivel elem, drót, ragasztó, alufólia kell hozzá, plusz egy-két olyan különlegesebb elem, mint amilyen mágnescsappantyú. A fő alkotóeleme a villanymotornak tehát egy vezetésre alkalmas drót, egy szabályozó, mely a feszültség lekapcsolását, illetve a bekapcsolását szabályozza. Mikor nagyobb erőkifejtést várnak a motortól, akkor üzemi előállítás során komolyabb tekercseket helyeznek el a fémszerkezetek belső részében, az anyagösszetétel is komplexebb, az elrendezés is, de a motorok mérete is nagyobb.

Egyszerűsége ellenére a villanymotor az ipar és a közlekedés minden területén előbukkan. Érdekesség, hogy ezek a motorok képesek áramot előállítani, ezáltal olyan gépeket működtetnek, mint amilyenek a különböző élelmiszeriparban használatos gépek, húsiparban a húsdaráló, vagy a futószalagot mozgató motor. Megtalálhatjuk őket a szórakoztatóiparban, a vidámparkokban is, de ezek a gépek mozgatja a reptereken és az autógyártásban használt gépeket is, melyek a nagy terhek emeléséért felelnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.