A műanyag ablak hibáinak további lehetséges okai

A műanyag ablak hibáinak további lehetséges okai

Számos hibája lehet a műanyag ablakoknak, főként mechanikai, de az okok ismerte is meghatározó a javítás érdekében. Például, amikor a bukó-nyíló műanyag ablak egyszerre nyílik és bukik, ugyan több ok húzódhat meg a hátterében, de legtöbbször a távolság a kulcs.

Más esetekben elképzelhető, hogy nincs a műanyag ablakban hibás működtetés-gátló, ami megakadályozná ezt a helyzetet. Amikor az a gond áll elő, hogy a záráshoz meg kell emelni az ablakot, ott a zsanérok pozicionálásával lehet a baj, valószínű, nem megfelelő a párhuzamosság az ablakszárny és a tok között. Ezt előidézheti a műanyag ablak súlya is, ebben az esetben általában a kilincs oldali alsó sarok ütközik az ablaktokkal, emiatt kell ráemelni.

Ez orvosolható a zsanérok állításával, ami elég fontos SOS megoldás, mivel, ha sokáig használjuk így hibásan, az hosszútávú következményekkel járhat. Elkoptathatja, és akár el is törheti a zárszerkezetet, vagy az ablakszerkezetet. Más ismert műanyag ablak hibák közé sorolható még a lötyögő, elforgó, vagy leeső kilincs esete. Ez eleinte sok bosszúságot okoz a mindennapok során, később viszont azt is okozhatja, hogy már nem tudjuk vele kinyitni az ablakot.

Amikor csak a lötyögés, leesés a hiba, ott néhány csavar meghúzásával helyrehozható a helyzet, viszont amikor elforog a kilincs, és akár súrlódó hangot is hallat közben, ott nagyobb a probléma. Ilyenkor lehetséges, hogy a kilincs belsejében tört el valami, vagy mozgató tengellyel vannak gondok. Ezesetben viszont csak és kizárólag a csere jelenti a valódi megoldást.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.